top of page

Kyberšikana na chat.cz

Vážení, dovolila bych si shrnout zde situaci na chat.cz za poslední rok - tedy z mého pohledu, který se může samozřejmě lišit od pohledu jiných.

JE TU TOTÁLNÍ BORDEL! Ano, i tak by se to dalo shrnout, ale trochu víc se rozepíšu. Nebudu ale nikoho konkrétního obviňovat (jak je zde jinak dobrým zvykem) a ani na nikoho ukazovat. Faktem je, že jsme dospěli k bodu, kdy na denním pořádku jsou fake profily, kopírování nicků, urážlivé zprávy, které by člověk mohl mazat celý den a stejně by to nestačilo a externí weby s urážlivou, nebo pomlouvačnou tématikou. Vzájemná nenávist některých jedinců dospěla k bodu, který ani admin nemá šanci nijak vyřešit a šikanátoři střílející na všechny strany mají výtečnou zábavu. Smějí se nám všem. No a já se jim vůbec nedivím, protože jim v tom vzájemnými hádkami skvěle nahráváme a někteří z nás je i vehementně v útocích podporují - myšleno v útocích na protistranu. A nebo v útocích obecně, protože je to prostě prdel, když někdo někoho prudí.

Různé formy šikany jsem samozřejmě za 13 let chatování už viděla i osobně zažila, nikdy ale v takové míře jako zde. Z části je za to zodpovědná nejspíše i možnost naprosto na internetu skrýt svou identitu, což v časech minulých bylo poněkud problematičtější a případné postihy tedy byly daleko efektivnější. Možná toto není ani tolik chybou samotného chatu, možná je to spíše nějaký přirozený vývoj kyberprostoru obecně, související právě s úplnou anonymitou.

Jaké máme tedy možnosti řešení? Možná žádné nejsou, ale zkusme to alespoň teoreticky.

1. Ignorovat útoky. Výborná možnost, ale nikdy je nebudou ignorovat všichni. Pokud bude admin příliš benevolentní, lidi budou prudit jeho (a provozovatele). Lidem nevysvětlíte, že mají ignorovat útoky. Rozhodně ne všem. Uhrát to "na pohodu" pro mě jako správce znamená to, že prudiči budou v pohodě, zatímco někteří uživatelé mi budou nadávat, kritizovat mě, že nic nedělám a neustále si stěžovat. Už jsem to zkusila, zažila a znovu už do toho nejdu.

2. Tvrdě potírat útoky. To znamená spoustu času strávit jen tím, že budu kickovat, kickovat a kickovat. No jsem správce, nikoli však stroj - stejně jako náš RA není automat, který takovýmhle způsobem chce trávit většinu svého volného času. To je pak boj kdo z koho, komu dřív dojde trpělivost, adminům a nebo prudičům? Kdo z nich má víc času, energie, trpělivosti řešit s prominutím sračky? Všichni tu sem chodíme především pro zábavu a nikoli suplovat policajty a honit prudiče napříč internetem (externí weby atd.). Možná by stačilo více Room Adminů, než je jeden, alespoň dočasně bych toto opatření přijala. Ale kdo by to měl být? V současné atmosféře "všichni proti všem" bych zvolila toho, kdo je největší "mlátička". Sice by to zde asi chvíli eskalovalo, ale poté by se situace mohla uvést do klidu (jenže taky nemusela).

3. Ohlásit kyberšikanu na PČR. Výborná možnost, vzhledem k tomu, že prudičové používají různé anonymizery a z logů se pravděpodobně nevyčte vůbec, ale vůbec nic viz. výše. Ne, policie s tím určitě nic dělat nebude, pokud se jedná o nedohledatelné osoby. Případ odloží. A podat oznámení přímo na chat.cz (nápad jednoho zdejšího inteligenta), že se šikanou "nic nedělá?". No dělá (banuje se ostošest a řeší se i další věci), což samozřejmě lze i prokázat.

4. Odejít na jiný chat. Možnost, kterou určitě zvažuje nemálo z nás, včetně mě a osazenstva FP. Znamená to sice, že oni "vyhrají", ale vlastně nevyhrají, protože nebude koho prudit. To je ta možnost, kdy zkrátka vyhrají hlavně ti šikanovaní, protože budou mít svatej klid a prohrají prudiči, protože nebude do čeho píchnout a najdou si jiný chat, možná právě ten kam se můžeme přestěhovat. Pak se můžeme vrátit zpět k bodu 1.

5. Prostě to nechat tak, jak to je a ono se to nějak vyvrbí.

Tak co, kterou možnost byste vybrali?


RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
No tags yet.
bottom of page